Column

Reactie met CV op "Column Waarom coaching helpt bij werkstress":

Velden met (*) zijn verplicht.
Column Waarom coaching helpt bij werkstress
(*):
(*):
(*):
:
(*):

Column Waarom coaching helpt bij werkstress

Verzuim als gevolg van stress nam toe in 2012. In 2010 en 2011 had 1 op de 5 werknemers die langdurig verzuimden psychische klachten. In 2012 steeg dit naar 1 op de 3 werknemers, blijkt uit een analyse van ArboNed, gebaseerd op ruim 1 miljoen werknemers. Wat zegt mij dit? 


Recessie zorgt voor toename stress

In veel organisaties moet hetzelfde werk met minder mensen gebeuren. Werknemers ervaren hierdoor een hogere werkdruk, tempodruk, hebben minder het idee dat ze hun eigen werk kunnen organiseren of verdelen. Dat leidt allemaal tot stress. Daarnaast ervaren mensen de financiële druk van de recessie en maken zich zorgen over hun privésituatie. Ook kan de combinatie privé en werk vastlopen. Iedereen neemt zichzelf mee naar het werk. Wat doet dit allemaal met mensen; wat is het effect op hun welbevinden en effectiviteit?
 
De gevolgen 
Ik vind de gevolgen onrustbarend. Het verzuim door overspannenheid is in 2012 al twee keer zo hoog als in 2011. Mensen die werkstress ervaren zijn minder geneigd tijd te besteden aan hobby’s, sport, relaties en andere sociale contacten, terwijl dat juist ontspant en energie geeft. Wanneer mensen meer energie in hun werk stoppen dan zij opdoen aan nieuwe energie, heeft dat gevolgen. Wanneer zij zich niet kunnen uiten over wat dit emotioneel met hen doet, gaat het pas echt mis.
 
Met coaching naar een doorbraak
Wie onvoldoende kan omgaan met (of het uiten van) zijn of haar emotionele leven loopt vast. Fysieke en psychische klachten kunnen het gevolg zijn. Mensen die dit wel in gesprek weten te brengen, zijn te helpen. Werkgevers en werknemers zijn bij psychische klachten vaak huiverig om het gesprek aan te gaan met elkaar. Als werknemer is het vaak al moeilijk genoeg het gesprek aan te gaan over wat je nodig hebt om op het werk het beste uit jezelf te halen. Praten op betrekkingsniveau, spreken over emoties ligt in veel relaties en organisaties helaas nog veel lastiger.

Positieve insteek
Medewerkers voelen zich vaak schuldig. Als coach help ik positief te etiketteren. In plaats van negatieve etiketten als ‘ziekte’ of ‘falen’ kan ik mensen zelf laten inzien dat het niet verstandig is om nog langer zo door te gaan. In coaching kun je tot de conclusie komen dat dingen anders aan te pakken zijn. Je voorkomt daarmee dat een lastige werksituatie escaleert in een conflict of lang verzuim. Mensen zitten vaak zo gefixeerd in hun benarde positie dat zij deze mogelijkheden (en die van de werkgever) totaal niet zien. Werknemers zouden zelf naar de werkgever kunnen (leren) stappen, vóórdat zij zich ziek melden. Als coach help ik daarbij.
 
Vraag het een coach
Coaching kan psychische problemen bij werknemers in een vroeg stadium voorkomen of beperken. Als coach ben ik de neutrale professional als het gaat om persoonlijke begeleiding van werknemers en werkgevers. Blijf niet te lang door ploeteren; vraag vrijblijvend om informatie.
Pagina terug