Fysiek en mentaal FIT met de schijf van 7

Fysiek en mentaal FIT met de Schijf van 7 



Mentaal en fysiek fit blijven, hoe dan?

Neuropsycholoog Dan Siegel ontwikkelde de schijf van 7. Zeven elementen vormen samen de dagstructuur die elk mens nodig heeft om fit te blijven.

Wat zijn die 7 elementen en wat heb je er aan?
Focus tijd
Speel tijd
Fysieke tijd
Reflectie tijd
Verbinding tijd
Chill tijd
Slaap tijd

De kunst is: bewust keuzes gaan maken uit de cirkel van 7, elke dag, alle 7. 

Focus tijd: aandachtig en gefocust werken. Bezig zijn met zaken die een uitdaging voor je vormen. Eén ding tegelijk! Concentreer je op je werk. Of concentreer je op een hobby, zoals muziek maken, tekenen of een podcast luisteren.

Speel tijd: wees speels, speel spelletjes, wees spontaan, humoristisch. In onze volwassen tijd zijn we vaak veel te serieus, maar speeltijd is heel belangrijk voor een gezond brein. Doe dus elke dag even lekker gek of zorg dat je even (alleen of samen met anderen) ergens om kan lachen, lol kunt maken. We kunnen bewust investeren in zaken die ons geen stress geven maar die juist zorgen voor ontspanning, humor en verbondenheid met elkaar. Als je deze afleiding soms ‘forceert’ en iets leuks doet, maken de stresshormonen al snel plaats voor bijvoorbeeld dopamine of serotonine: hormonen die ons gelukkig maken.

Fysieke tijd: elke dag minimaal 30 minuten inspanning (bouw het op als je dit nog niet gewend bent) door te bewegen helpt je brein groeien. Ga even wandelen of rennen of dansen of sporten maar doe iets met heel je lijf. Span je in, word moe en geniet daar van.

Reflectie tijd: waarin je rustig nadenkt over hoe je je voelt. Richt je aandacht op je innerlijke wereld, bijvoorbeeld door meditatie, yoga of mindfulness. Of houd eens een half jaar een dagboek bij. Reflectietijd zorgt ervoor dat je meer vanuit balans en coördinatie leeft, en dat je beter je aandacht kunt focussen.

Verbinding tijd: maak verbinding met je partner. Juist nu je samen constant in huis zit, moet je daar grenzen aan stellen: hoe en wanneer ben je samen? Maak dat concreet, want elk mens heeft andere behoeftes. Belangrijkste: ben er dan ook echt voor elkaar met de telefoon even uit het zicht, de tv uit als je niet van plan was om samen ergens naar te kijken en maak het aangenaam voor en met elkaar. Verbind je met anderen. Verbind je met de natuur. Wees aardig voor anderen, wees dankbaar voor de dingen om je heen en geef aan anderen. Verbindingstijd dat kan met je partner thuis of gewoon met vrienden of collega’s via de media en programma’s die we tegenwoordig allemaal gebruiken. Probeer het leven met anderen zoals het ‘normaal’ zou zijn, digitaal door te voeren. Even een bekend gezicht zien, samen lachen en iets delen is zo belangrijk. Chill tijd: doe niets bijzonders. Laat gewoon je hersenen weer even opladen door niets te hoeven, nergens iets van te vinden en passief te zijn. Slaap tijd: slaap zorgt ervoor dat alles wat we mee maken verwerkt wordt en gekoppeld wordt aan eerdere informatie, dit is belangrijk bij leren en verwerken. Als dat niet lukt, kun je ontspanningsoefeningen doen.

Chill tijd: doe niets bijzonders. Laat gewoon je hersenen weer even opladen door niets te hoeven, nergens iets van te vinden en passief te zijn.

Slaap tijd: slaap zorgt ervoor dat alles wat we mee maken verwerkt wordt en gekoppeld wordt aan eerdere informatie, dit is belangrijk bij leren en verwerken. Als dat niet lukt, kun je ontspanningsoefeningen doen.

Doe iets! 
Je voelt geen keuze? Kies toch eens bewust voor een element uit de cirkel.

Probeer het eens uit!
Maak bijvoorbeeld een schema met de schijf van 7, hang het op je koelkast en vink elke dag de onderdelen af. Als je de juiste balans van de onderdelen vindt, in welke volgorde dan ook, maakt dat het thuiszitten aangenamer en helpt het je relatie ook. Probeer het samen uit en praat er over Doe elke dag iets uit deze schijf.

Kijk samen met je partner: