Ouder & kind


Je hebt het beste voor met je kind. Je wilt invloed krijgen op je kind en dat lukt soms onvoldoende. Hoe doe je dat?

Een voorbeeld:
Mireille is de moeder van Thom. Ik ervaar haar als een ontwikkelde, empatische vrouw. Ze vertelt over Thom die niet praat over wat hij voelt. 

Mireille:
"Wat is er, vraag ik Thom. Niks, zegt hij. ik zie dat hij boos is maar er komen geen woorden. Is er iets gebeurd op school? Nee. Maar ik voel op mijn klompen aan dat er daar wel iets gebeurd moet zijn want hij is niet verder geweest dan school. Ik weet niet, er is niks zegt Thom en dan volgt zijn koppig stilzwijgen. Maar wel een paar keer per week buikpijn hebben en te misselijk zijn om naar school te kunnen. Hier ben ik bij Thom regelmatig tegenaan gelopen en zijn niet kunnen of willen communiceren maakte me soms razend!"

Met Mireille kan ik praten over waar haar invloed ligt. Het gevoel van machteloosheid verdwijnt langzaam bij Mireille. Na enige tijd begint Thom meer te vertellen over wat er in hem omgaat. In een later stadium komt Thom mee naar de sessie en leert zich te uiten over wat hij voor zichzelf wenst in het contact met zijn moeder.

Eerst inzicht daarna kan er iets veranderen
Het begint met inzicht te krijgen in hoe jullie met elkaar omgaan. Wat zijn jullie communicatiestijlen? Hoe kom je nader tot elkaar zonder jezelf te verliezen? Welke communicatieve vaardigheden helpen je daarbij?  

In een veilige omgeving kun je experimenteren met nieuwe mogelijkheden waardoor het vastgelopen proces weer in beweging komt.