Relatietherapie

Hoe kom je weer nader tot elkaar?

Als je net een relatie met iemand hebt, ben je in de wolken en voel je je verbonden en gekoesterd. Je bouwt aan je carrière, runt een huishouden of start een gezin. Ongewild kunnen situaties ontstaan waarin je steeds minder tijd en aandacht voor elkaar lijkt te hebben (praktijkvoorbeeld) Daarnaast lopen we rond met onvervulde verlangens en hebben we onbewust de neiging van onze partners te verwachten dat zij die zullen invullen. Hierdoor kunnen wrijving, spanningen, irritatie, onbegrip of gekwetstheid ontstaan. 

Is dit normaal?
Elke relatie heeft te maken met spanningen en problemen. Tot op zekere hoogte hoort dat erbij. Als de problemen ernstig zijn of lang duren en je maar blijft tobben kan dit ertoe leiden dat je uit elkaar groeit met alle gevolgen van dien. 

Aan de hand van de praktijk
In relatietherapie werk ik vanuit de visie en werkwijze van gestalttherapie en de Emotionally Focused Therapy (EFT) Beide visies onderzoeken de manier van contact maken en de gevoelens die daarbij spelen. Door te praten over gedrag en communicatie verandert zeker het één en ander maar vaak nog niet altijd voldoende voor een daadwerkelijke verandering. Ik werk ervaringsgericht. Dit betekent dat we ter plekke en aan de hand van jullie eigen voorbeelden bekijken wat er bij je leeft en hoe je de relatie (emotioneel) beleeft.

Begeleiding die werkt
Zeker na ingrijpende gebeurtenissen waarbij de relatie vraagt om herstel en heling is EFT een bewezen methode. Als therapeut help ik partners zich opnieuw te verbinden en veilig te voelen bij elkaar. Hierdoor kan er weer een nieuwe vorm van intimiteit ontstaan, ook bij stellen die al lang bij elkaar zijn. Ik ga aan de slag met onderwerpen als: hoe bereik je elkaar, hoe stel je je emotioneel open en hoe laat je de ander in zijn waarde. Het werkt, steeds meer stellen doen een beroep op mij om een lastige fase in hun relatie te begeleiden. Ik zie het positieve effect en mensen die weer het geluk hebben gevonden. Effecten die doorwerken in al hun contacten en (werk)relaties.

Geen perspectief?
Het kan zijn dat jullie besluiten dat jullie relatie geen perspectief meer biedt. Dan besteden we de laatste sessies aan verwerking en afronding. Indien nodig wordt de therapie met (één van) beiden individueel voortgezet.

SKYPE-therapie is ook mogelijk met EFT. Het kan een gemakkelijke oplossing zijn om skypesessies in te lassen in de gewone therapie bijvoorbeeld als je wat verder weg woont.

Een kennismaking
Het is de bedoeling dat beide partners zich veilig voelen in de therapie setting. Om die reden houd ik een vrijblijvend kennismakingsgesprek met jullie. Wanneer relatietherapie voort vloeit uit individuele therapie is er eerst (telefonisch) contact met de partner die nieuw is. 

Is relatietherapie misschien iets voor jullie? Lees verder over de signalen voor relatietherapie.