Houd jezelf en je relatie fit (deel 2) |
In mijn vorige blog besprak ik aan de hand van Femke’s thuiswerkdag een drietal elementen uit de ‘Schijf van Zeven’ van Neuropsycholoog Dan Siegel. Dit waren de elementen: ‘Focustijd’, ’Speeltijd’ en ‘Fysieke tijd’ . Met de ‘Schijf van Zeven’ vorm je een dagstructuur die een mens elke dag nodig heeft, aldus Siegel. Voor het begrijpen van deze blog is het handig om thuiswerkdag van Femke (nogmaals) te lezen. Deze is hier te vinden. Aan de hand van ditzelfde voorbeeld behandel ik in deze blog de overige vier elementen.
Femkes thuiswerkdag – het vervolg Conclusie uit deel een: de grootste winst die Femke in mijn ogen heeft bereikt is door haar invloed te pakken waar dat mogelijk was. Dat heeft moed van haar gevergd want zeker als je gestrest of moe bent, overheersen al snel de ‘ja-maar’ bedenkingen. Dan is het verleidelijk om alles maar te laten voor wat het is, met alle gevolgen van dien. Maar stel dit was allemaal onmogelijk gebleken. Dan gaan we nu naar het einde van haar verhaal en kijken of ze daar alsnog haar invloed kan pakken. Zoals beschreven in de laatste zin van Femke’s thuiswerkdag, is Femke aan het einde van de dag aan het koken en luistert ze naar een nare ervaring die haar man die dag heeft beleefd. Eigenlijk is Femke er helemaal klaar mee en luistert ze maar half. Ze heeft rugpijn, de tranen zitten hoog en ze wil niets liever dan rustig een boek lezen op bed, zonder gestoord te worden!
Verbinding met jezelf, met de ander Het helpt Femke als ze dicht bij zichzelf blijft maar ook in contact blijft met haar man. Ik zou haar adviseren om bewust aan te geven dit gesprek kort te willen houden en de wens uit te spreken er later op de avond voor hem te willen zijn. Daarna is er ruimte voor Femke om eveneens kort te vertellen hoe ze er zelf aan toe is zodat haar man weet hoe het met haar gaat. Dit zorgt al voor verbinding en afstemming. Ze geeft hem erkenning voor zijn zorgen, zodat hij zich in eerste instantie gehoord voelt. Femke stemt met haar man een taakverdeling af, hetgeen zorgt voor rust en duidelijkheid. Hij kookt en wil ook opruimen, zij gaat op bed liggen om te wat te chillen, gewoon wat weg dromen met de ogen dicht en alles een beetje aan haar voorbij te laten gaan. Siegel noemt dit ‘Chilltijd’ en ‘Reflectietijd’. Na het eten en de afwas gaan de kinderen nog even naar buiten en hebben zowel Femke als haar man de rust om met de volle aandacht te luisteren naar elkaar. Oftewel: ‘Verbindingstijd’.
Tijd om te slapen Op deze manier kan Femke de hectische dag nog redelijk afsluiten. Doordat ze de balans heeft gevonden tussen de juiste hoeveelheid aandacht voor zichzelf, voor haar kinderen en voor haar man is niemand tekort gekomen. Dat brengt rust in het hoofd en in het lichaam, allemaal voorwaarden voor een goede nachtrust. Oftewel: ‘Slaaptijd’. Probeer het samen uit en praat er over! Maak bijvoorbeeld een schema met de schijf van 7, hang het op je koelkast en vink elke dag de onderdelen af. Als je de juiste balans van de onderdelen vindt, in welke volgorde dan ook, maakt dat je dagen aangenamer en helpt het je relatie verder vooruit.
Hoe? Doe elke dag iets met deze schijf. Kijk samen met je partner: Hoe hanteren wij deze schijf? Wanneer doen we wat? Wat ontbreekt er bij ons? Wat herkennen we bij de ander, in welke ‘tijd’ zit die? Wat geven we daar aan ruimte voor? Welke prioriteiten stellen we samen? Wat willen we er nog mee? Wat kunnen we er over afspreken?
|