Column

Reactie met CV op "Kotsende kinderen en o jee die klant - Mentaal en fysiek fit blijven hoe dan?":

Velden met (*) zijn verplicht.
Kotsende kinderen en o jee die klant - Mentaal en fysiek fit blijven hoe dan?
(*):
(*):
(*):
:
(*):

Kotsende kinderen en o jee die klant - Mentaal en fysiek fit blijven hoe dan?

Femke beschrijft haar thuiswerkdag
"Vandaag slaat mijn hoofd op hol, alles loopt door elkaar. De Wi-Fi is instabiel, een belangrijk gesprek met een weinig begripvolle buitenlandse klant verloopt desastreus en tot overmaat van ramp roept mijn jongste dochter dat ik NU naar boven moet komen. Nee, zeg ik nog verwijtend, we hadden een afspraak over niet storen. Ze blijft gillen, ik wil toch naar boven. Aan de andere kant van de lijn wordt gezegd dat wachten geen punt is maar ik geloof daar niet veel van. Ik breek het gesprek maar af, voel me er hoogst ongemakkelijk bij.
Eenmaal boven tref ik één grote ravage aan. De oudste heeft alles onder gespuugd, iets verkeerds gegeten waarschijnlijk. Ik voel me verscheurd, de kinderen kunnen dit alleen niet aan maar de klant zorgt wel voor een belangrijk deel van de inkomsten. Het jachtige gevoel en de innerlijke spanning die ik voel opkomen druk ik weg, dat kan ik als de beste.
Rond de middag wil een groep collega’s als een stel fijne vrienden allemaal tegelijk videobellen maar moet ik eigenlijk nog een webinar volgen van de baas. Ik voel me steeds meer opgejaagd.
Tegen de avond komt mijn man thuis met een nare ervaring en vraagt hiervoor mijn aandacht. Ik ben er even helemaal klaar mee en kan dat er niet meer bij hebben. Ik heb rugpijn, de tranen zitten hoog en ik wil niets liever dan rustig een boek kunnen lezen op bed, zonder dat iemand nog iets van me moet. Maar de kinderen hebben honger. Dus: ga ik koken en intussen doe ik alsof ik luister naar het verhaal van mijn man."


Herkenbaar?
Zoals je ziet, er gaat van alles mis bij Femke, het zit haar op z’n zachts gezegd niet mee. Daar kan ze lang niet altijd iets aan doen. Wat we zien is de vervagende scheidslijn tussen werk en privé. Als ze op deze manier verder gaat, kan ze langzaam de verbinding met zichzelf kwijtraken. De vraag is: wat kan ze doen om ondanks de stressvolle omgeving tóch goed voor zichzelf te zorgen, om fit te blijven?


Mentaal en fysiek fit blijven, hoe dan?
Hoe kan ik Femke vanuit mijn rol verder helpen? Om antwoorden te vinden werk ik in dit voorbeeld met de Schijf van 7, ontwikkeld door neuropsycholoog Dan Siegel. Volgens Siegel vormen de zeven elementen samen de dagstructuur die ieder mens nodig heeft om fit te blijven. En ja, het werkt.


De 7 elementen
Focus tijd
Speel tijd
Fysieke tijd
Reflectie tijd
Verbinding tijd
Chill tijd
Slaap tijd


Lees zeker verder
De specifieke uitleg van de elementen kan hier je terugvinden op mijn site.


Drie elementen uit de cirkel
In dit voorbeeld probeer ik middels drie elementen Femke te helpen haar dagstructuur aan te passen. In mijn volgende blog behandel ik de laatste vier elementen.


Wat had Femke kunnen helpen tijdens die doodvermoeiende, ingewikkelde dag?
Vergroot je invloed Femke. Zoals iedereen heeft Femke te maken met zaken waar ze geen invloed op heeft. Veel ergernis hierover brengt vooral meer frustratie. Ze gebruikt haar energie effectiever door die ook aan te wenden voor zaken waar ze wél zeggenschap over heeft, al voelt dat misschien nog niet direct zo.


Vaak kan het roer om
Femke ontkomt er niet aan om haar zieke kind à la minute aandacht te geven en daarna de draad van het gesprek met de klant weer op te pakken. Maar dat voelde helemaal niet goed naar haar dochters toe en naar de klant evenmin. Daarnaast snakt haar lijf naar een ontlading van alle spanning. De situatie verscheurt haar aandacht en betrokkenheid wat resulteert in een energie-lek dat haar snel uitput. Als ze zo door gaat zal het opgefokte gevoel teveel van haar concentratie vergen en dat komt het gesprek met de klant weer niet ten goede. Het roer moet om. Femke maakt een pas op de plaats en kiest bewust voor Focustijd met de klant. Focus vergt rust en concentratie die alleen maar kunnen ontstaan als ze ook werkt aan een perspectief voor ontspanning. Hoe? Dat is voor ieder anders, Femke luistert daarvoor goed naar zichzelf.


Denk creatief en kies bewust
Direct na het opruimen van de ergste rommel belt ze met de klant. Ze legt kort haar situatie uit en vertelt dat ze een nog half uur nodig voor wat op dat moment écht belangrijk is: haar zieke kind. De klant reageert met begrip voor haar situatie. En ze heeft nog wat zaken te regelen zodat de rust weder keert voor een goed vervolg van het gesprek. Na het gesprek met de klant zal Femke het programma voor die middag omgooien. Speeltijd en Fysieke tijd! Dat is gemakkelijk gezegd want is ze dan wel goed genoeg als moeder, collega, werknemer en als casemanager? Ik denk van wel. Ik denk dat je juist het meeste hebt aan iemand die goed voor zichzelf zorgt om de innerlijke rust bewaren en die haar energie goed weet te verdelen. Femke ontdekt dat het overleg met collega’s eenvoudig kan worden verplaatst naar de volgende ochtend. Dan belt ze met haar buurvrouw die wel vaker de babyfoon erbij pakt als de meisjes even iemand nodig hebben om op terug te vallen wanneer Femke een uurtje gaat sporten. Haar actie levert Femke net dat extra uurtje op waarin ze lekker naar buiten kan. Uitwaaien met haar jongste, terwijl de buurvrouw voor haar andere dochter bereikbaar is als het toch even mis zou gaan.


Probeer het zelf uit!

Print de Schijf van 7 uit voor een week. Elke dag hang je de schijf van 7 op je koelkast en elke dag vink je alle onderdelen af. Als je de juiste invulling vindt, in welke volgorde dan ook, verbetert je effectiviteit en maak je je dagen aangenamer.


 

Pagina terug