Column

Reactie met CV op "Column Crisis, welnee!":

Velden met (*) zijn verplicht.
Column Crisis, welnee!
(*):
(*):
(*):
:
(*):

Column Crisis, welnee!

01-2013

Medio 2011 denkt teammanager Dick dat ‘t nog wel over gaat. Hij gelooft in zijn directie die roept dat alles goed komt. Aan zijn team draagt Dick de boodschap uit dat het even afzien en doorbijten is en vraagt om extra inzet. Het recentelijk geknabbel aan gratificaties, het kerstpakket en het jaarlijkse teamuitje houd hij zijn mensen voor als een tijdelijke aanpassing. De directie staat 100% achter de uitgezette koers, wordt gezegd, alleen nu even niet. Het is immers crisis.


Het team van Dick wordt ongedurig en narrig naar elkaar. De teamprestaties nemen af en het lijkt wel of Iedereen steeds meer zijn eigen ding zit te doen. Niemand die gelukkig is met de situatie. Tijdens een beladen overleg spoort het team Dick aan een teamcoach in te schakelen. De coach helpt de mensen hun ongenoegen te onderzoeken. Het komt er op neer dat het team zich door niemand in de organisatie gesteund voelt.

Verantwoordelijkheid nemen

De coach maakt helder dat alleen het nemen van eigen verantwoordelijkheid kan leiden tot invloed op de situatie. Het team leert te vragen wat het nodig heeft van het management om goed te kunnen werken. Openheid en duidelijkheid is hier het gemis. De oplossing bestaat eruit dat alle partijen hun verantwoordelijkheid nemen en daar naar gaan handelen.

Gaat het ooit over?

Een crisis gaat over en daarna wordt alles weer hoe het was. Wat er in deze organisatie werkelijk speelt is dat het bedrijf zich in en transitie bevindt die niet als zodanig wordt gemanaged. Openheid, duidelijk en een consequente koers binnen alle lagen in het management zorgden uiteindelijk voor steun in het transitieproces. De strategie van het management diende de situatie aanvankelijk allerminst en leidde tot verwarring. Dick en zijn team ondervonden daar enorm veel last van.

Een transitie, hoe doe je dat?

In een transitie binnen een organisatie is het niet de verandering op zichzelf die voor problemen zorgt. Wat telt is hoe en dat er bewust wordt om gegaan met de overgang van ‘oud’ naar ‘nieuw’. En bovenal dat het besef dat ‘oud’ nooit meer terug komt.  • Voordat je iets nieuws kunt beginnen moet je vaarwel zeggen tegen het oude. Het loslaten van de oude gewoontes. 

  • De oude manier van doen is verleden tijd; de nieuwe nog niet ingeburgerd. Oud en nieuw functioneren nog naast elkaar. 

  • Durf ook zelf echt af te sluiten; maak het rond. 

  • Mensen heroriënteren zich psychologisch en proberen een nieuw patroon uit. Ga rustig, oprecht en direct om met emoties en lastige gevoelens.

  • Er wordt geëxperimenteerd met het nieuwe en men ontdekt het nut van de verandering. Een nieuw begin maken.

  • In de laatste fase ontwikkelen mensen écht nieuw gedrag. 

  • Elke verandering moet onomkeerbaar gemaakt worden om te kunnen slagen.


(Namen zijn altijd gefingeerd; de coach of therapeut ben ik zelf)

Wil je de nieuwste column automatisch ontvangen?
Meld je hier aan voor de nieuwsbrief. 

Pagina terug