Column

Reactie met CV op "Column De coach als spiegel ":

Velden met (*) zijn verplicht.
Column De coach als spiegel
(*):
(*):
(*):
:
(*):

Column De coach als spiegel

12-2012
Liesbeth weet geen afstand te nemen zodat ze kan zien waar ze mee bezig is. In de coaching houd ik haar een denkbeeldige spiegel voor waardoor ze dat wel ontdekt.

Liesbeth vindt zichzelf vaak slecht behandeld op haar werk. Waar ze toch altijd alles over heeft voor iedereen, vertelt ze. Zij is teleurgesteld in haar leidinggevende die anderen voor trekt en haar amper ziet staan. In onze gesprekken leert Liesbeth haar blik van buiten naar binnen te richten. Als opbrengst van de coaching kan ze haar talenten steeds beter inzetten. Liesbeth krijgt leuker werk en heeft er weer zin in.

Functioneringsgesprek als eerste stap
Na een functioneringsgesprek wordt duidelijk dat het bedrijf waar Liesbeth werkt niet tevreden is over haar gedrag. Een beoordeling die haar furieus en tevens enorm verdrietig maakt. Liesbeth ziet zichzelf aanvankelijk als een hardwerkende getalenteerde medewerkster. En als een slachtoffer, die haar baas aanklaagt bij mij.

Wat doe ik?
In een aantal gesprekken ontdekt Liesbeth haar gedragspatronen die ze daadwerkelijk weet te doorbreken. Ze leert gedrag te ontwikkelen dat wél effectief is voor haar. Liesbeth ziet in hoezeer ze zichzelf klem zet in bepaalde situaties. Op eigen kracht kwam ze daar niet uit.

Spiegel
Liesbeth kon geen afstand nemen om naar zichzelf te kijken. In de coaching houd ik haar de denkbeeldige spiegel voor waardoor ze het wel ziet. Door vragen te stellen over wat ik opmerk en wat Liesbeth durft te zien bij zichzelf, komt ze bij de kern van haar ongenoegen en onmacht. Het is moeilijk voor haar haar eigen onzekerheid onder ogen te moeten zien. Ook bij mij kan ze er van weg blijven maar wat levert dat nog op? De ‘veiligheid’ van de vertrouwde pijn? Dan blijft alles zoals het is.

Samen kijken
Wat doet Liesbeth op de werkvloer? Hoe staat ze daar in contact met zichzelf en met anderen? Staat ze voor wie ze werkelijk is? We gaan samen aan het werk en vinden antwoorden op deze vragen. Liesbeth wil af van haar onzekerheid en vindt moed te ontdekken hoe ze meer zichzelf kan zijn. Door het uit proberen van communicatietechnieken die voor haar nog nieuw en eng zijn, verandert er al iets. Liesbeth krijgt het gemakkelijker op haar werk en in privé situaties. Ze wordt zichzelf.
(Namen zijn altijd gefingeerd; de coach of therapeut ben ik zelf)

Wil je de nieuwste column automatisch ontvangen?
Meld je hier aan voor de nieuwsbrief. 


Pagina terug