Column

Reactie met CV op "Veranderen is maar lastig!":

Velden met (*) zijn verplicht.
Veranderen is maar lastig!
(*):
(*):
(*):
:
(*):

Veranderen is maar lastig!

Na de inspiratie …
Na mijn twee blogs (blog een en blog twee) over de Schijf van 7 van Dan Siegel ben je er zelf mee aan de slag gegaan. Je begon het ‘nieuwe’ zo goed maar na een relatief korte tijd is de motivatie al bijna in de prullenbak beland? Keuzes die moesten leiden tot de zo verlangde verandering werden op de nog langere baan geschoven? We hebben er helaas allemaal last van. Zo’n terugval is echter interessante stof om bij stil te staan. Want die lang gekoesterde verandering kan nog steeds worden bereikt. Ja, echt waar.

Veranderen is maar lastig!
Overstappen naar andere (leef)patronen is inderdaad lastig. Of dit nu geldt voor meer bewegen en sporten, betere gesprekken voeren of stoppen met roken. Als coach/therapeut zie ik vaak hoe mensen worstelen binnen het krachtveld van hun eigen verwachtingen en de haalbaarheid van wat ze willen. Een andere leef- of gedragsstijl begint vaak als een ontdekkingsreis om uit te kunnen vinden wat je nu écht wilt en wat echt bij je past. Mijn belangrijkste advies: gun jezelf daarvoor de tijd en de ruimte. Laat de druk los van ‘ik moet iets met mezelf’. Meestal moet je helemaal niets maar is er wel een keuze om het stapje voor stapje anders aan te pakken. De andere kant is: je ontwikkelt niets door te gaan zitten wachten maar juist door dingen te gaan doen. Verandering en ontwikkeling zijn dynamische processen. Experimenten passen hier prima bij.

Bijvoorbeeld
Je wilt meer bewegen. Maak er een experimentje van. Even proeven hoe het is, het is immers niet voor altijd. Maak gedurende een week om de dag een wandeling van 20 minuten waarin je in een stevig tempo door stapt. In week twee doe je dit elke dag of je loopt nog steeds om de dag maar gedurende 30 minuten. Na twee weken evalueer je je inspanningen. Was het wat? Voelde je je er goed bij? Wat ga je doen in week drie? Ga je de tijd opvoeren naar 40 minuten of lijkt het je lekkerder om intensiever bezig te zijn en zet je het experiment om van wandelen naar joggen, te beginnen met 20 minuten?

Niet alleen jij
Voelt het voor jou nog niet zo of sta je voor een verandering waar je enorm tegenop ziet? Er worstelen veel mensen met hetzelfde als jij. Daar komt bij: tussen snappen hoe iets moet en het daadwerkelijk kunnen zit nog een hele weg. Heb je daar hulp bij nodig van een deskundige kom dan eens langs voor een kosteloos kennismakingsgesprek. Je hoeft het niet alleen te doen, vind uit wat coaching voor je kan doen.

Pagina terug