Column

Reactie met CV op "Lukt het een beetje? ":

Velden met (*) zijn verplicht.
Lukt het een beetje?
(*):
(*):
(*):
:
(*):

Lukt het een beetje?

Na de eerste weken van thuiswerken wordt het er thuis niet altijd gezelliger op. Voor stellen of gezinnen die al langere tijd wat langs elkaar heen leefden kan het thuiswerken juist een positieve uitwerking hebben. Je bent nu op elkaar aangewezen en dat gegeven kun je aangrijpen om weer dichter naar elkaar toe te groeien. We hebben ondanks de hele situatie het vermogen heel sociaal te zijn. Dat zie je in de maatschappij ontstaan en dat kan dus ook binnen gezinnen en relaties. Het is een mooie fase om de positieve kwaliteiten in elkaar te (her)ontdekken.

Lukt het een beetje?
Ik hoop dat je al wat had aan de tips uit mijn vorige twee nieuwsbrieven. Je ontdekte misschien al de kracht van met volle aandacht naar iemand luisteren waardoor er fijnere gesprekken ontstaan en dit zorgt hopelijk voor minder irritaties. Er moet alleen wel iets zijn om naar te kunnen luisteren. Ik kan me voorstellen dat je soms het gevoel bekruipt dat je niet meer weet wat je elkaar nog te vertellen hebt. Open vragen leiden vaak tot mooie gesprekken. Bijvoorbeeld:



  • Hoe beleef je deze weken nu?

  • Wat gebeurt er met je, wat doet het met je?

  • Wat is je grootste zorg?

  • Vat de antwoorden in je eigen woorden samen en vraag wat je nog kunt doen.


Doe lekker gezellig en verras elkaar
De verleiding om de hele dag in je pyjama te werken of op de bank te hangen is groot. Leuk voor een weekendje en kan heel ontspannend werken. Maar als dit routine wordt, kan het leiden tot verveling en verminderde interesse voor elkaar.
Dus: maak er samen wat van!



  • Maak tijd om samen te koken, probeer nieuwe recepten uit.

  • Kook eens op doordeweekse dag een extra lekker diner voor elkaar. Kleed je mooi aan, dof je op en doe de kaarsjes aan (en de kinderen op bed).

  • Bestel bijvoorbeeld eten bij een van je favoriete restaurant(s). Zo help je de lokale horeca door deze lastige tijd heen en je haalt een heerlijke maaltijd in huis. Voor Amsterdam kwam ik bijvoorbeeld deze site tegen: https://www.bartsboekje.com/thuisbezorgen-amsterdam/. Zo’n lijstje is er vast ook in jouw buurt.

  • Of houd een digitale dubbeldate met een ander stel dat ook gezellig zit te tafelen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld: Skype, Zoom, Whatsappbellen of facetimen.

  • Maak eens koffie of soep voor elkaar, als de ander hard aan het werk is.

  • Beloon elkaar na een goede dag. Wat gun je jullie en als beloning voor het goed doorlopen van een thuiswerkdag? Als kinderen zich goed aan het dagschema hebben gehouden gelden er simpele beloningen. Je zou als partners een variant voor elkaar kunnen bedenken.


Er gaat veel goed: spreek het uit!
Er zijn nog zat andere dingen die je normaal misschien minder snel doet maar in deze tijd juist extra worden gewaardeerd. Dit gaat trouwens ook op voor de communicatie met de kinderen. Het laatste wat we in deze zware periode moeten doen, is elkaar de les lezen. Denk liever aan ieders positieve punten en verras elkaar daarmee in de vorm van positieve feedback. In zo'n crisis ga je je partner of kind misschien wel meer waarderen nu noodgedwongen blijkt dat hij of zij iets (van jouw gebruikelijke taken, oei) eigenlijk heel goed kan. Dat is dan meteen een lesje in leren loslaten. Het gaat om het doel, niet de weg er naar toe en dan doet iedereen dingen zoals zorgen en opvoeden op een eigen manier. Geef elkaar de ruimte om te onderzoeken hoe jullie dit doen.

Contact met je familie, vrienden en collega’s
Semi-gedwongen thuis zitten kan onbedoeld voor claustrofobische gedachtes leiden. Ook al zien we weinig andere omgevingen, gelukkig is het anno 2020 goed mogelijk om virtueel in contact te blijven met de buitenwereld. Als je gewend bent om veel mensen te zien of spreken naast je partner, blijf dat dan ook doen. Zoek je vrienden en collega’s digitaal op. Er zijn online groepjes aan het ontstaan die elkaar virtueel ontmoeten om te spreken over wat ze bezighoudt en wat ze samen kunnen doen om elkaar te helpen in deze bizarre tijd. Of die samen muziek maken; houd een digitale jamsessie.

Deze 2 boeken bevatten inspirerende ideeën:
50 Relatieboosters, Paulien Timmer
Pauline Timmer laat zien hoe ondanks een druk schema gelukkig en verbonden kunt blijven in je relatie. Dat zit ‘m volgens haar in kleine dingen en om precies te zijn door aan de hand van haar 50 voorbeelden dagelijks 5 minuten effectief te investeren in je relatie.
Het Bucket List boek voor koppels, Elise de Rijck
Out of the box denker De Rijck reikt de net wat minder gebruikelijke ideeën aan voor binnen en buiten de vier muren van je huis.

Kom je er even niet uit: dan help ik je graag; informeer hoe een online sessie werkt.

Pagina terug