Column

Reactie met CV op "Creëer je nieuwe houvast":

Velden met (*) zijn verplicht.
Creëer je nieuwe houvast
(*):
(*):
(*):
:
(*):

Creëer je nieuwe houvast

De crisis houdt aan, het wordt misschien moeilijker thuis. Dit kan gemakkelijk leiden tot irritaties en frustraties. In mijn vorige blog (hier) heb ik tips gegeven voor effectieve communicatie en hoe je in contact komt met jezelf. In deze blog ga ik in op het belang van structuur, als basis voor onze dagelijkse houvast

Structuur en routines
Op het werk ken je vast wel bepaalde routines om de dag mee te beginnen en af te sluiten. Heb je er al eens over nagedacht om dit thuis ook te doen? Structuur en dagelijkse routine geven je namelijk grip op het leven, iets wat je in deze tijd extra goed kunt gebruiken. Nu de agenda niet meer bepaald wordt door werk buiten de deur, is het belangrijk om met elkaar afspraken te maken over de dagindeling en de verdeling van taken. Onuitgesproken verwachtingen en aannames kunnen later op de dag gaan leiden tot onnodige teleurstellingen en frustraties.

Tip 1.
Organiseer: Wie doet wat wanneer?
Jezelf aanpassen en gedwongen moeten afwijken van je oude structuur vraagt om een flinke inspanning, Niet altijd eenvoudig maar denk er niet te lang over na en begin gewoon. • Maak overzichten (taak+tijd) voor je werk. Maak to-do-lijsten (taak+tijd) voor het huishouden en voor alle huisgenoten.

 • Zorg ervoor dat je bewust tijd in de agenda vrij maakt maakt voor jezelf en voor elkaar.

 • Wissel verplichte activiteiten af met ontspanning.

 • Of doe eens iets waar je in normale tijden nooit aan toe kwam: anderen helpen, iets nieuws leren of uitproberen.


Afspraken maken, hoe dan?
Denk niet voor een ander, jouw kijk op de zaken kan wezenlijk verschillen van die van je partner. Hieruit ontstaat niet meer dan ieders eigen waarheid, niemand bezit het recht op het gelijk.
Ieder mens heeft een eigen perspectief. Wissel uit hoe je tegen de dingen aan kijkt en laat je verrassen door wat een ander ziet. Dit is de opmaat naar waar je samen uit wilt komen met afspraken over diverse zaken (Blog 1. Tip 1.) • Spreek je wensen en verwachtingen uit naar elkaar.

 • Stem af (en doe op tijd wat water bij de wijn).

 • Maak constructieve afspraken met elkaar voor nieuwe houvast en houd je er ook aan. Hier vallen ook de afspraken onder over contact, dus niet de hele tijd met elkaar in gesprek zijn of elkaar in de wilde weg storen met vragen of opmerkingen.

 • Spreek je eigen verwachtingen en mogelijkheden uit bij de dagstart, afstemmen en bijstellen is dan nog mogelijk.

 • Eet en pauzeer met een vaste regelmaat.

 • Evalueer samen de dag. Benoem wat er goed ging en vervolgens wat nog extra aandacht nodig heeft.


Tip 2.
Creëer ruimte
Hoe leuk we elkaar ook vinden en hoe fijn het samen ook is, iedereen heeft ook tijd nodig voor zichzelf en behoefte aan een bepaalde mate van afstand. Die afstand is nu soms heel klein en ruzies kunnen gemakkelijk escaleren. • Creëer een eigen werkplek al is het maar een eigen tafel.

 • Als het lukt, kies een ruimte met een deur die dicht kan.

 • Maak tijd en ruime voor jezelf en blijf in beweging. Als je bijvoorbeeld behoefte hebt aan een solowandeling in de buitenlucht of je even af te zonderen dan is dat heel normaal. Leg uit dat je dat nodig hebt, dan neem je het gevoel weg dat je partner denkt dat je hem of haar buitensluit. Zo ontstaat er wederzijds begrip. (Blog 1. Tip 2.)


Probeer de tips uit: ga samen aan de slag met afspraken maken en het creëren van je eigen ruimte.

In de volgende blog behandel ik onder andere het belang van het samen leuk te houden in deze bijzondere weken en het belang van sociaal contact. Deze blogs zijn bedoeld als aanzet om bewust te blijven investeren in jezelf, in elkaar en in je relatie om zo goed mogelijk door deze bijzondere tijd heen te komen. Vraag je je af: maar hoe dan? Heb je andere vragen of ideeën? Schroom niet en reik mij stof aan voor nieuwe onderwerpen. Laat het weten in een retourmail.

Kom je er even niet uit dan help ik je graag; informeer hoe een online sessie werkt.
gerda@vergrootjeinvloed.nl
Mobiel:   06 20004505

Pagina terug