Column

Reactie met CV op "Ik word na een week al gek van mijn partner, help!":

Velden met (*) zijn verplicht.
Ik word na een week al gek van mijn partner, help!
(*):
(*):
(*):
:
(*):

Ik word na een week al gek van mijn partner, help!

Nu veel mensen vanwege het coronavirus thuiswerken, het huishouden draaiende proberen te houden en tussendoor hun kinderen moeten helpen met het schoolwerk kan je relatie flink onder druk komen te staan. Ervaar je ongemakkelijke thuissituaties? Voel je de druk? Dat is normaal; er is nog zoveel wat je kan doen. In drie blogs behandel ik de belangrijkste tips om door deze bijzondere tijd te heen komen.

Neem het thuiswerken
Het is lastig te voorspellen wat voor gevolgen het verplichte thuiswerken van twee partners (met of zonder kinderen) heeft op relaties. Dit is een compleet nieuwe situatie. Zo anders dan wanneer je bijvoorbeeld in weekenden of tijdens een vakantie juist samen kunt ontspannen, zit je nu ook continue bij elkaar maar onder hele andere omstandigheden. 

Nieuwe stressfactoren
Je krijgt kanten van elkaar te zien die je misschien nog niet kende, bijvoorbeeld als je partner tijdens het (beeld)bellen heel anders doet tegen collega's dan tegen jou. Dat kan confronterend zijn. Tel daarbij op dat je misschien verplicht bij elkaar in een ruimte werkt en er kinderen om je heen lopen die constant aandacht vragen. Tal van stressfactoren die je normaal gesproken niet tegenkomt.

Tip 1.
Praat & luister naar elkaar
Ik begeleid al jaren stellen waar het even niet lekker loopt. Het belangrijkste is altijd dat je in gesprek blijft (of weer komt) met elkaar. Als je je bijvoorbeeld irriteert aan je partner, spreek het uit en krop het niet op. Maar hoe doe je dat en hoe gedraag je je naar elkaar zonder het niet erger te maken?

  • Ben lief voor elkaar. Voor je partner is alles net zo nieuw en extra spannend Praat met elkaar op een rustige toon.

  • Luister écht naar elkaar, ook al ben je het niet met de ander eens.

  • Probeer je in te leven in de ander, vat samen wat je gehoord en gezien (emoties) hebt en check of dit klopt (een super middel voor echte verbinding).

  • Vraag waar je partner behoefte aan heeft en vraag wat de ander van je wil (oordeel, mening, advies of gewoon verder niets en een klankbord zijn was al voldoende).

  • We zijn geneigd ervan uit te gaan dat onze eigen behoefte ook die van een ander is. Door concreet te vragen waar je partner behoefte aan heeft, scheelt dat heel veel irritaties.

  • Geef daarna je eigen behoeftes goed aan. 



Tip 2.

Ga op zoek naar de onderliggende behoefte
Als je je stoort aan de ander, is het gemakkelijk om dit op te kroppen en te wachten totdat de bom barst. Dan is het te laat. In plaats van negatief te uiten wat je stoort: onderzoek welke behoefte er onder ligt.

  • Dus voel je je boos of gefrustreerd omdat je partner je op de huid zit, probeer dat gevoel toe te laten bij jezelf om vervolgens bij je partner aan te geven dat je eigenlijk zelf meer ruimte nodig hebt.

  • Of ben je angstig in deze tijd, beschuldig je partner dan niet dat hij of zij te onvoorzichtig doet, maar zeg dat je bang bent.

  • We zijn veel meer geneigd te luisteren naar een ware behoefte of emotie dan naar een boze uiting of aanval.


Probeer het uit: ga in de komende dagen samen oefenen met deze twee tips.

In de volgende blog behandel ik onder meer het belang van structuur en sociaal contact, als basis voor onze dagelijkse houvast. Deze blogs zijn bedoeld als aanzet om bewust te blijven investeren in jezelf, in elkaar en in je relatie om zo goed mogelijk door deze bijzondere tijd heen te komen. Vraag je je af: maar hoe dan? Heb je andere vragen of ideeën? Schroom niet en reik mij stof aan voor nieuwe onderwerpen. Laat het weten in een mail.

Kom je er even niet uit dan help ik je graag; informeer hoe een online sessie werkt.

Sterkte allemaal en vertrouw erop dat uiteindelijk de liefde overwint.




Pagina terug