Column

Reactie met CV op "Ja maar = nee want . . . ":

Velden met (*) zijn verplicht.
Ja maar = nee want . . .
(*):
(*):
(*):
:
(*):

Ja maar = nee want . . .

Ja-maren is de perfecte bescherming tegen alle mogelijkheden van vooruitgang en vernieuwing. Met ja-maren kieper je iedere mogelijkheid voor een leuker of beter leven linea recta de prullenbak in. Wat je bedoelt met ja-maren is nee want . . nee ik ga het toch niet doen.

Waar gaat dit nu over? Schuld, twijfel, plicht of verantwoordelijkheid? 

Ja-maren heeft vaak te maken met schuldgevoelens en twijfels. Want wat als? Schuldgevoelens hebben we vooral te danken aan onze kindertijd. Ouders en opvoeders gaven hun maatstaven door en vormden daarmee ons geweten. Schuld is gebaseerd op de idee dat je iets niet had mogen doen of anders had moeten doen. Een morele emotie die in verband staat met een norm van goed en kwaad. Het doet er niet toe of die idee waar is of niet. Doorslaggevend is je geloof in zo’n idee. Want wiens norm is het, de jouwe?

Plicht houdt net zo sterk verband met wat ons is opgelegd. Wat is onze plicht of wat zijn we verplicht aan anderen? Er wordt daarin geen rekening gehouden met wat wij zelf willen. Met wat goed is voor jou.

Verantwoordelijkheid daarentegen veronderstelt besef en vrijheid van handelen. Verantwoordelijkheid betekent, zoals het Engelse ‘responsibility’ duidelijk maakt, de vaardigheid om te antwoorden. Te antwoorden op wat zich aandient in jezelf en om vervulling vraagt voor je eigen welzijn en geluk. In contact met anderen. Je leeft evenwichtiger als je niet ‘het’ antwoord weet te geven maar je eigen antwoorden.

Natuurlijk kunnen we ons daarin laten helpen om samen het best mogelijke antwoord te vinden. Laat je eens coachen. Een coach of therapeut leert je breder tegen situaties aan kijken zodat je mogelijkheden gaat zien die voor jou haalbaar zijn. In coaching werken we vaker met twee stoelen. Een voor jou en een voor je ja-maar deel. Heel verhelderend. Je ontdekt mogelijkheden waarmee je het eens anders kunt doen.

Of hoor je alweer dat stemmetje: ja-maar dat hoort niet, ik moet het zelf kunnen. Heb je er zelf regelmatig last van, kom je niet verder? Laat ja-maar niet je eindpunt zijn en maak een vrijblijvende afspraak. 


Pagina terug