Column

Reactie met CV op "Je droom als wake up call":

Velden met (*) zijn verplicht.
Je droom als wake up call
(*):
(*):
(*):
:
(*):

Je droom als wake up call

Dromen hebben altijd een functie. Het is een manier van beseffen. Dit keer in beelddenken waar het rationele taaldenken is gestopt. Dromen zijn geen toevallige aaneenrijging van situaties en beelden. Het zijn je eigen symbolische tekens en signalen die uitdrukken wat er nodig is. De psychologie leert ons dat dromen iets onthullen over onverwerkte emoties en onbevredigde of onderdrukte verlangens. Vaak al lang bestaande, want anders was er geen droom meer voor nodig. Dromen hebben dus een doel, maar zonder deadline.

Don’t kill the messenger
Word wakker uit je droom. Doe iets! Doe iets om de boodschap van je droom niet te verliezen. Noteer direct na het ontwaken je herinnering op in woorden of tekeningetjes. Geef je dromen (ook je dagdromen) een titel. Daarmee wordt de inhoud tastbaar, wordt het thema verhelderd. Wat vertelt de droom over jouw verlangens en behoeften in de actuele situatie hoe die nu is? Dromen bevatten ook vaak een voor jezelf nog niet bewust, nieuw levensthema. Stop ze niet weg, redeneer ze niet weg maar koester en (be)leef je dromen.

Forever young
Het proces van dromen en verwerken kent geen tijd of leeftijd. Denk aan onverwerkte jeugdtrauma's waarin het gekwetste kind in ons zich manifesteert. In onze dromen zijn we meestal van eenzelfde leeftijd, afhankelijk van je biologische leeftijd. Dit onderschrijft het feit dat de geest (mits niet aangetast door ouderdomsziekten) eeuwig 'jong' blijft en dat met name het omhulsel, het lijf, het meest aan slijtage onderhevig is.

Dream on!
Geef je dromen aandacht. Dan wordt het rustiger in je hoofd, overdag en tijdens je slaap. Binnen coaching en therapie wordt daarom veel gewerkt met wat de droom, het onderbewuste, ons zo nadrukkelijk wil vertellen. Ofwel, wat voor de 'psychische hygiëne' in ons emotionele leven om aandacht en verzorging vraagt. Lukt het duiden en interpreteren van je dromen niet zo eenvoudig of heb je last van repeteer-dromen? Een coach of therapeut helpt je bij het vinden van samenhang en betekenisgeving. Geen zin het nog langer alleen te doen? Neem vrijblijvend contact op met mij voor een kosteloos kennismakingsgesprek.

Pagina terug