Column

Reactie met CV op "Werkstress bestaat niet":

Velden met (*) zijn verplicht.
Werkstress bestaat niet
(*):
(*):
(*):
:
(*):

Werkstress bestaat niet

Er bestaan wel veeleisende bazen en banen die een hoge werkdruk kunnen geven. Er bestaan spannende werksituaties, bijvoorbeeld als iemand beoordeeld wordt of grote verantwoordelijkheden moet dragen. Mensen kunnen zich dan opgejaagd voelen, overbelast of machteloos. Dit is niet zozeer het gevolg van de situatie waarin zij verkeren. Werkstress als specifiek ‘ding’ bestaat niet eens, naar mijn idee. Stress is wel het gevolg van hoe mensen tegen werksituaties aan gingen kijken en hoe ze er vervolgens mee om zijn gegaan. Iemand kan niet vroeg genoeg aangeleerd krijgen hoe je dat doet op een manier waarbij je zo lang mogelijk monter en gezond overeind blijft.

Overeind blijven in conflicten, je eigen grenzen leren kennen en handhaven, feedback kunnen ontvangen en negatieve emoties kunnen hanteren zijn zo maar wat vaardigheden de je nodig hebt in werk- en andere relaties. We horen helaas vaak over de gevolgen bij een gebrek daaraan. Gevolgen die met name zichtbaar worden bij jonge mensen die nog maar net meedraaien in het arbeidsproces.

In mijn werk zie ik (jonge) volwassenen die het heft in eigen handen nemen wanneer het (werk)leven niet zo leuk meer is en ze daar last van krijgen. Mijn jongste cliënt is 24, de oudste bijna 80. Beiden zeggen het jammer te vinden dat ze de tools niet eerder in hun leven aangereikt hebben gekregen. Want omgaan met spanningen privé of op het werk, zonder er aan onder door te gaan, valt te leren. Je kunt je kijk op (werk)situaties zodanig leren aanpassen dat je succesvol en gezond gedrag ontwikkelt, waarin je tevens een grens hanteert tussen (in)spanning en ontspanning.

Met mijn cliënten gaat het weer goed. Voor hen schrijf ik dit niet. Ik richt me tot de onwaarschijnlijk grote groep jongeren en volwassenen die wegens psychische problemen is geparkeerd in de WIA of Wajong. Het kan ook anders. Voor persoonlijke en professionele ontwikkeling is het immers nooit te laat. Het is nooit te laat om uitval en ziekteverzuim eens vanaf de voorkant aan te pakken, preventief. Zeker voor de immens grote groep die zich al overbelast voelt of niet lekker in hun vel (thuis) zit.


 

Pagina terug