Column

Reactie met CV op "Column Zeg jij gemakkelijk JA als je NEE bedoelt? ":

Velden met (*) zijn verplicht.
Column Zeg jij gemakkelijk JA als je NEE bedoelt?
(*):
(*):
(*):
:
(*):

Column Zeg jij gemakkelijk JA als je NEE bedoelt?


  • Maak jij je zorgen over wat anderen mensen van je zullen denken?

  • Merk je dat je dingen doet om ‘de vrede’ te bewaren?

  • Doe je wel eens iets zodat anderen gunstiger over je zullen denken? 

  • Is het lastig voor je gezonde grenzen te stellen in tijden dat er veel van je gevergd wordt?

  • Sluit jij je aan bij voorstellen omdat het van je verwacht wordt en niet omdat jij zelf iets wilt?

  • Word je gevraagd werk te doen niemand anders graag doet?

  • Ben je bang  aangepakt te worden als je iets verkeerds zegt?

  • Ga je op zoek naar bevestiging voor je eigen suggesties en ideeën?

  • Verontschuldig jij je gemakkelijk, zelfs als je niets verkeerd deed?


Herken je iets? Jij zou een pleaser kunnen zijn. Iemand die veel energie besteedt aan de belangen van anderen en er vaak weinig voor terug krijgt. 
We zijn wie we verkiezen te zijn en zo zullen we behandeld wordenHet loslaten van je eigen identiteit resulteert er vaak in dat anderen je slecht behandelen. De inhoud van de column kan heel behulpzaam zijn als je door krijgt waar je mee bezig bent. 
We offeren ons zelf op, omdat we willen dat andere mensen ons willen. Een vermoeiende bezigheid want je gaat weg bij je eigen behoeften. Hoe kun je aardig gevonden worden zonder toe te geven aan je neiging mensen te pleasen?

Wees kieskeurig
Ben jij iemand die gemakkelijk het gevoel krijgt ja te moeten zeggen als iemand je vraagt voor hulp? Vergeet niet dat je altijd de keuze hebt om nee te zeggen. Stop bij de eerste herkenning van je impuls. Stel jezelf eerst de vraag: waar ben ik mee bezig? Is dit automatisch gedrag of een keuze die ik maak uit volle overtuiging? Is het antwoord nee, lees dan verder.

Communiceer
Wanneer je jouw prioriteiten en waarden duidelijk communiceert, kunnen anderen je beter begrijpen. Zij kunnen hun verzoeken aanpassen of samen met je overleggen. Stel jezelf de vraag: laat ik de mensen om me heen weten wat belangrijk is voor mij? Of doe je ‘niets’? Door niet (meer) te reageren geef je ook een signaal af. Je brengt mensen in verwarring, het levert geen echte winst op.

Respect voor jezelf
Houd rekening met jezelf, je behoeften, verlangens, je energie, je tijd. Stel jezelf de vraag: wat zijn daarbinnen mijn opties? Maak bewuste keuzes uit respect naar jezelf en naar anderen.

Coherent zijn
Wees duidelijk. Benoem je grenzen en ben er consequent in. Wanneer anderen jouw grenzen overschrijden, laat je dat weten. Gezonde grenzen stellen kan enorm helpen negativiteit en woede uit je leven te elimineren. Stel jezelf de vraag: voel ik mij comfortabel bij wat er van mij gevraagd wordt?

Blijf bij jezelf
Wat doe jij als je te vroeg of teveel toezegt, je eigen belangen en mogelijkheden over het hoofd ziet? Kruip je in schulp of draai jij je er zo goed mogelijk uit? Velen van ons werden al vanaf de kindertijd geconditioneerd om mensen te behagen. Compassie en helpen is prima, maar niet zomaar ten koste van jezelf. Wil je vooral aardig gevonden worden? Stel jezelf de vraag: voor wie wiens doelen ben ik vooral aan het werk?

Wees zelfverzekerd
Jouw uitstraling kan erg bepalend zijn, of je nu ja of nee zegt op iets, voor de wijze waarop anderen op je zullen reageren. Vraag je af: hoe doe ik dit? Kijk ook over je grenzen naar het groter geheel. Hoe verhoudt jouw reactie zich binnen het totaalplaatje?

Verzamel moed
Opkomen voor jezelf vergt moed. Ook voor veranderen is moed nodig. Is nee zeggen nog lastig, begin klein. Iedere overwinning op jezelf is er een. Leer niet zomaar ja te zeggen op alles maar je keuzes te maken met behoud van je eigen-waarden en zelfrespect. Je wordt er een vrijer en aangenamer mens door. Wie graag helpt en geeft kan dat ook doen zonder zichzelf op te offeren. Weet ja of nee te zeggen tegen wat voor jou goed is. Op die manier houd je energie over voor wat echt belangrijk is in je leven.

Bezoek een coach
Je hoeft het niet alleen te doen. Een coach is je 1:1 steun bij het ontwikkelen van een persoonlijke leiderschaps- en levensstijl.
Lees hier mij eerdere columns. Misschien vind je er iets dat jouw belangstelling heeft of die van anderen aan wie je een link zou kunnen doorsturen.


 


 

Pagina terug