Column

Reactie met CV op "Goede voornemens, weinig effect? ":

Velden met (*) zijn verplicht.
Goede voornemens, weinig effect?
(*):
(*):
(*):
:
(*):

Goede voornemens, weinig effect?

Je begon het nieuwe jaar zo goed en na een relatief korte tijd was de motivatie al bijna in de prullenbak beland? Keuzes voor de zo verlangde verandering worden op de nog langere baan geschoven? Een weinig vreugdevolle constatering, waarbij veel mensen zichzelf flink op de kop kunnen geven. We hebben er helaas allemaal last van. De terugval is echter interessante stof om bij stil te staan. Want kan het ook anders? Ja, het kan.

Veranderen is maar lastig!
Overstappen naar andere (leef)patronen is inderdaad lastig. Iedere gedragsverandering is lastig: meer sporten, minder stress of stoppen met roken zijn voorbeelden die ik veel tegenkom. Ik ben coach en therapeut. Ik beweeg graag tussen de verwachtingen van mijn cliënten, de haalbaarheid van wat zij willen, hun motivatie en het wegnemen van belemmerende factoren. Jaar in jaar uit werk ik met mensen en hun dromen over een leuker, beter leven en betere (partner)relaties. Vaak komen die dromen wel uit.

Pak het realistisch aan
Onrealistisch optimisme ofwel zelfoverschatting smoort elke verbetering of winst in de kiem. Vreselijk jammer want op die manier komen we op den duur nergens meer toe. We vertrouwen vaak onbewust op een discipline en routines die er nog niet zijn. Los laten dus en accepteren dat het ontstaan van nieuwe gedragspatronen zo’n drie maanden kost. Was het een echte terugval; was je wel ooit goed begonnen? Wat je gaat helpen is goed nadenken over het wat en hoe. Wat wil je concreet bereiken, hoe en is dit reëel?

Afzien of aanpassen?
Maak je een haalbaar plan (kleine stapjes) en je houd je eraan. Anders wordt het afzien, dat houdt geen mens lang vol. Wij gaan wat vaker samen voor de tv zitten levert nog geen betere relatie op. Ik wil kilo's verliezen is geen plan en ook geen doel. Ik wil op het einde van de maand 2 kg minder wegen en daarvoor ga ik minder eten en elke dag en half uur intensief bewegen klinkt als een prima en haalbaar plan van aanpak. Zoiets concreets gaat je wil(skracht) enorm helpen. Je helpt jezelf nog beter door je maaltijden te plannen en tijdig inkopen te doen. Van tevoren je sportkleding klaar leggen helpt ook. Kies doelen en manieren die bij je passen en stel je doel zo nodig bij.

Wat niet past werkt niet
Blijkt geen chips meer eten niet te lukken, haal de chips uit de ban en beperk de consumptie tot een bakje in het weekeinde. Wat kan je weg laten, wat kies je ervoor in de plaats? Lukt het sporten niet naar je zin, kies dan een sport of frequentie die beter bij je past. Grijp in, maar geef niet op. Ik sprak laatst een cliënt die na jaren van jojo-en de moed opgaf. Het lukte haar alsmaar niet om op gewicht te komen. Toen kon ik haar begeleiden deze uitkomst te accepteren. Een opgelucht einde voor wat soms een iets te onrealistische plannenmakerij blijkt te zijn.

Niet alleen
Een andere leef- of gedragsstijl begint dus vaak als een ontdekkingsreis om uit te vinden wat je nu echt wilt en wat echt bij je past. Geef jezelf daarvoor de tijd en de ruimte. Laat de druk los van ‘ik moet’. Meestal moet je helemaal niets maar heb je wel de keuze om het anders te gaan doen. Voelt het voor jou nog niet zo of sta je voor een enorme verandering waar je niet overheen ziet? Er worstelen veel mensen met hetzelfde als jij. Tussen snappen hoe iets moet en het werkelijk kunnen zit nog een hele weg. Heb je daar graag hulp bij van een deskundige, kom dan eens langs voor een kosteloos kennismakingsgesprek. Je hoeft het niet alleen te doen, vind uit wat coaching voor je kan doen.


 

Pagina terug